Alles over eiwitten

Alles over eiwitten

Eiwitten (ook wel proteïnen) zijn belangrijke voedingsstoffen. Je hebt ze nodig voor het opbouwen van verschillende cellen in je lichaam. Veel mensen gebruiken extra eiwitten bij fitness, onder andere bij krachttraining voor spieropbouw. Vandaag vertellen we meer over eiwitten en wat ze nou eigenlijk precies zijn. Ook waarvoor je ze nodig hebt en waar je ze kan vinden. Later deze week gaan verder in op het onderwerp eiwitten en sport. Houd onze site dus in de gaten!

 

Wat zijn eiwitten?

Je zou denken dat eiwitten in spieren zitten, maar het zijn belangrijke structurele elementen voor álle cellen in het lichaam. Eiwitten zijn dus een belangrijke voedingsstof voor het lichaam, net zoals koolhydraten en vetten. Een eiwit is opgebouwd uit een keten aminozuren. Aminozuren heten zo omdat ze stikstof bevatten. Er zijn 22 soorten aminozuren, daar zijn dus heel veel verschillende eiwitten van te maken. Er zijn 13 aminozuren die het lichaam zelf kan maken. Deze zijn niet-essentieel, je kan ze via het eten binnen krijgen maar het lichaam kan ze ook zelf maken. Er zijn negen essentiële aminozuren, deze kan het lichaam niet zelf niet, of niet genoeg maken. Het is belangrijk dat je deze via voedsel binnen krijgt. Er is ook nog een groep semi-essentiële aminozuren. Deze kan het lichaam in principe zelf maken, maar bij sommige ziektes niet (of niet genoeg).

Wat doen eiwitten?

Nu we weten dat sommige eiwitten uit voeding gehaald moeten worden, wil je natuurlijk wel weten wat eiwitten dan precies doen. Eiwitten zijn nodig voor het opbouwen van cellen bijvoorbeeld bloedcellen, botcellen, spiercellen en zenuwcellen. De cellen in je lichaam gaan niet een leven lang mee, deze worden regelmatig vernieuwd. En daar zijn dus eiwitten voor nodig. Eiwitten zijn ook nodig om belangrijke processen in het lichaam te reguleren en ze zijn nodig voor allerlei transporten in het lichaam. Je lichaam heeft dus eiwitten nodig om te kunnen functioneren. Naast het werk dat eiwitten verrichten kan het lichaam ze ook inzetten voor energie. Als er door bijvoorbeeld een te kort aan koolhydraten niet voldoende energie is om het lichaam draaiende te houden, zal het lichaam zijn eiwitten opofferen. Het lichaam verliest dan wel vetvrije massa van bijvoorbeeld spierweefsel.

Waar zitten eiwitten in?

Eiwitten zitten (gelukkig) niet alleen in eieren. Er bestaan dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Producten als brood, graan, peulvruchten, noten en champignons bevatten plantaardige eiwitten. Of een bepaald product alle aminozuren bevat die het lichaam nodig heeft hangt af van de zogenoemde eiwit kwaliteit. Eiwitten met een hoge kwaliteit bevatten alle essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft. Behalve soja, bevatten alleen dierlijke eiwitten alle aminozuren. Daarom is het belangrijk als je geen, of weinig, vlees eet goed op te letten of je voeding alle essentiële aminozuren bevat.
Gelukkig is het ook mogelijk om producten met een verschillende eiwit kwaliteit te combineren. Een combinatie van peulvruchten en graanproducten levert ook alle nodige aminozuren op. Ook maaltijd van bonen en rijst bijvoorbeeld.

Als je al gevarieerd eet dan is de kans groot dat je alle nodige aminozuren gedurende de dag binnen krijgt.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *