Melkallergie of lactose-intolerantie?

Melkallergie of lactose-intolerantie?

In dit artikel van 7 maart vertelden we al wat het verschil is tussen een voedselallergie en een intolerantie. Een veel voorkomende allergie is koemelkallergie, vandaag leggen we uit of dit hetzelfde is als een lactose-intolerantie of niet.

 

Nog even in het kort. Bij een voedselallergie reageert het lichaam allergisch op bepaalde eiwitten of stoffen uit voedsel. Dit kan milde tot ernstige allergische klachten opleveren. Bij een intolerantie kan het lichaam bepaalde voedingsstoffen niet verteren, waardoor er klachten kunnen ontstaan. Ondanks dat klachten zoals buikpijn en misselijkheid hetzelfde kunnen zijn bij een allergie en een intolerantie, zijn deze twee toch heel verschillend.

Melkallergie

Bij een koemelkallergie heeft het immuunsysteem een ongewenste reactie op de eiwitten (caseïne en wei) die in koemelk zitten. Vooral bij zuigelingen komt deze allergische reactie veel voor. Het maag-darmstelsel van zuigelingen is nog niet helemaal ontwikkeld. Hierdoor kunnen de eiwitten uit koemelk niet optimaal worde verwerkt. Deze grotere, niet volledig verteerde eiwitten kunnen vervolgens in het bloed terecht komen. Bij sommige kinderen gaat het lichaam antistoffen produceren tegen deze eiwitten. Dit kan leiden tot huidklachten (eczeem en jeuk), maag- en darmklachten (darmkrampen, diarree en spugen), luchtwegklachten en algemene verschijnselen (groeiachterstand en anafylactische shock). Omdat het maag-darmstelsel van zuigelingen tijdens de groei zich verder ontwikkelen is het goed mogelijk dat het kind over de melkallergie heen groeit. Ongeveer de helft van de zuigelingen verdraagt koemelk weer rond het eerste jaar en de meeste andere kinderen groeien over hun koemelkallergie heen voordat ze vijf jaar oud zijn.
Wanneer je last hebt van melkallergie, en dus melk en melkproducten mijdt, dan is het belangrijk om erop te letten dat je wel genoeg calcium binnenkrijgt. Calcium heb je onder andere nodig voor het onderhoud van je botten en gebit, goede werking van je zenuwen en spieren en de bloedstolling. Alternatieve voedingsbronnen van calcium zijn bijvoorbeeld groene bladgroenten, noten en havermout.

Lactose-intolerantie

Bij lactose-intolerantie is het lichaam niet in staat om lactose te verwerken. Lactose is een suiker dat aanwezig is in melk en melkproducten. Normaal gesproken wordt lactose door het enzym lactase in de darmen omgezet in glucose en galactose. Deze monosachariden (suikers) kunnen vervolgens worden opgenomen door het bloed. Bij lactose-intolerantie wordt er niet genoeg lactase geproduceerd waardoor het lichaam de lactose niet volledig, of helemaal niet kan verteren. Hierdoor ontstaan er darmklachten zoals misselijkheid, buikpijn, winderigheid of diarree. Om dit te voorkomen is het belangrijk om niet te veel lactose binnen te krijgen wanneer je last hebt van lactose-intolerantie.
Zoals hierboven al vermeld, zit lactose in melk en melkproducten (zoals bepaalde kazen en karnemelk). Daarnaast kan lactose ook worden gebruikt bij het produceren van kant-en-klaargerechten, bouillonblokjes, rivella, taksi, brood, eierkoeken en andere producten. Op het etiket van producten staat vermeld of er lactose in zit. Het is echter niet gevaarlijk of schadelijk voor de gezondheid als je producten met lactose consumeert. Er zijn verschillende gradaties in lactose intolerantie, sommige mensen kunnen bijvoorbeeld zonder problemen twee glazen melk drinken. Het is ook niet nodig om alle melkproducten te vermijden, de meeste mensen hebben geen klachten als ze verdeeld over de dag kleine hoeveelheden melkproducten consumeren. Als je last hebt van een lactose intolerantie is het belangrijk dat je voor jezelf uit vindt hoeveel melkproducten je kan verdragen. Door melk compleet te vermijden loop je belangrijke voedingsstoffen mis. Ook is er tegenwoordig een steeds ruimer aanbod aan lactose vrije producten op de markt.

Diagnose

Er zijn verschillende manieren om te onderzoeken of iemand lactose-intolerant is. Bij de provocatietest wordt gedurende een aantal dagen een lactosevrij dieet gevolgd en daarna een glas melk of lactoseoplossing gedronken. Vervolgens wordt er gekeken of de klachten optreden door het binnenkrijgen van lactose. De waterstoftest gaat ongeveer hetzelfde als de provocatietest. Alleen wordt er na het drinken van een glas melk of lactoseoplossing de hoeveelheid waterstof gemeten die de patiënt uitademt. Indien de lactose niet goed verwerkt wordt dan zal lactose door de darmen worden vergist waarbij er waterstof vrijkomt. De hoeveelheid waterstof wordt dan gemeten bij deze test. Het kan echter zijn dat bij deze vergisting geen waterstof vrijkomt maar methaan, in dat geval is de test negatief terwijl iemand wel lactose-intolerant is. Een andere test is de zuurgraadtest waarbij er wordt gekeken naar de zuurgraad van de ontlasting. De gentest is een genetische test waarbij lactose-intolerantie kan worden vastgesteld door middel van wangslijmvlies. Bij de bloedsuikertest wordt er gekeken naar het glucosegehalte na blootstelling aan lactose. Daarnaast is er nog een weefseltest waarbij een biopt wordt getest of lactase of mRNA.

Bevolkingsgroepen

Het vermogen om het enzym lactase, dat belangrijk is voor het verteren van lactose, aan te maken neemt met het stijgen van de leeftijd geleidelijk af. Hierdoor kan iemand op latere leeftijd lactose-intolerant worden. Vooral mensen uit Afrikaanse en Aziatische landen hebben vaker last van lactose-intolerantie. Volwassen Europeanen kunnen lactose beter verwerken omdat ze van oudsher al melkproducten gebruiken en daardoor lactose-persistent zijn geworden.

Verschil tussen melkallergie en lactose-intolerantie

Melkallergie en lactose intolerantie worden ondanks de grote verschillen vaak verward. Zo zag ik laatst een restaurant dat een speciale kaart had voor mensen met een lactose-allergie, tja dat bestaat niet. Ook zijn er complete websites voor diëten zonder lactose. Waar veel verwarring optreedt is het feit dat bij een koemelkallergie het lichaam heel heftig kan reageren en producten met koemelk echt vermeden moeten worden, maar bij een lactose intolerantie hoeft dit niet.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *