Misleidende etiketten II: kokosyoghurt

Misleidende etiketten II: kokosyoghurt

We schreven al eerder een blog over misleidende etiketten, zie hier.
Toen ik van de week in de supermarkt stond, bleek maar weer eens hoe belangrijk het is om etiketten te lezen. In dit geval ging het om kokosyoghurt.

Kokosyoghurt

Kokos yoghurt zie ik de laatste tijd veel voorbij komen in tijdschriften en op health blogs. Kokosyoghurt is yoghurt gemaakt van kokosmelk. Toch is kokosmelk niet super gezond, het bevat veel vet en weinig vitamines. Echter zijn yoghurtculturen wel goed voor je spijsvertering en weerstand. Kokosyoghurt is een prima afwisseling in je dagelijkse voedingspatroon. Je ziet het ook steeds vaker in winkels, maar je kan het natuurlijk ook zelf maken.

Etiketten

Ik had zelf nog nooit kokosyoghurt gehad tot ik dit van de week zag staan bij de Albert Heijn.

DSC_0879

 

Nou heb ik soms de (slechte) gewoonte om producten op basis van naam en label te kopen en thuis tijdens het eten aandachtig het etiket te bestuderen. Zo geschiedde ook met deze kokosyoghurt. En wat bleek: het is helemaal geen kokosyoghurt! Op het karton dat om de yoghurt heen zit staat namelijk iets heel anders.

DSC_0882

Dit is gewoon volle yoghurt met maar 1,5% kokos en 0,7% kokosrasp. In een bakje van deze yoghurt zit zelfs 22,5 gram suiker, dit is ongeveer gelijk aan 6 suikerklontjes! Ai, niet zulke gezonde yoghurt dus. Eigenlijk zou dit product dus volle yoghurt met kokossmaak moeten heten. Het is duidelijk geen yoghurt gemaakt van kokosmelk, zoals de verpakking doet suggereren.

Gelukkig ging ik even verder zoeken en trof ik bij dezelfde winkel deze variant aan.

DSC_0886

Een kritische blik op de ingrediëntenlijst leert dat dit wel échte kokosyoghurt is.

DSC_0888

Kijk, 96% kokosnootmelk. verder bevat dit product dus ook geen zuivel, en is dus lactosevrij.

thumb_DSC_0891_1024

Deze hele bak met yoghurt bevat maar ongeveer één suikerklontje. Wel bevat deze yoghurt meer verzadigd vet dan de variant hierboven. Teveel verzadigd vet is niet bevorderlijk voor de gezondheid, maar voor mensen die bijvoorbeeld een koemelkallergie hebben zou deze kokosyoghurt een goed alternatief kunnen zijn voor volle yoghurt.

Wat een verschil dus twee producten die op het eerste oog hetzelfde lijken, en dat alleen maar door het etiket.

Uiteraard heb ik beide soort yoghurt geproefd. De eerste yoghurt proefde naar gewone yoghurt met een beetje kokossmaak. De tweede variant proefde duidelijk anders dan gewone yoghurt. Wel vond ik deze erg vullend, dus een klein bakje is voldoende. Dat is ook niet zo gek gezien de hoeveelheid verzadigd vet.

Strengere regels

Toch gelden er sinds december 2014 strengere regels voor wat betreft etiketten op voedingsmiddelen. Zo moet er bijvoorbeeld als er een andere ingrediënt in zit dan de consument denkt, dit in de buurt van de naam staan. Nou vind ik dat er in dit geval met de eerste yoghurt erg creatief mee omgegaan is door op de bovenkant van de verpakking ‘kokos yoghurt’ te zetten, en op de zijkant ‘volle yoghurt met kokos’. Wat het dus in werkelijkheid ook is. Meer nog ‘volle yoghurt met 1% kokos’.

Hoe gaan jullie hier mee om? Lezen jullie etiketten in de supermarkt, zodat je thuis niet voor een verrassing komt te staan? Laat het ons weten in de comments.3 thoughts on “Misleidende etiketten II: kokosyoghurt”

  • Beste Melanie,

    Bij toeval kwam ik op jouw site terecht. Ik heb ongeveer dezelfde ervaring als jou met de kokosyoghurt van de AH. En was ook verbijsterd over de hoeveel toegevoegde suiker. Echter het verbaasd me dat je als eet- en beweegcoach niet kritisch bent over de dextrose in creamy moments. Waarom moet dat toegevoegd worden. Als mensen suiker willen toevoegen kunnen ze dat toch ook zelf doen. Voor mij was de toegevoegde dextrose de reden om Creamy moments niet meer te kopen. De kokosyoghurt die ik koop is van Abbot Kinney’s, omdat daar geen suiker aan toegevoegd zit. Er is alleen tapiocameel toegevoegd als verdikkingsmiddel. En of kokos nu wel of niet gezond is, in verband met de verzadigde vetten, daar durf ik geen uitspraak over te doen. Ik heb verschillende tegengestelde (wetenschappelijke) artikelen gelezen die elkaar tegenspreken. In ieder geval vind ik het een goed en lekker alternatief voor gewone yoghurt (met lactose).

  • Ik kan me voorstellen dat het vreemd is om te zien dat er suiker is toegevoegd. Deze suiker is nodig om de yoghurt cultuur te laten groeien en niet voor het zoeten van de yoghurt. (zie ook zelf kokos yoghurt maken)

  • Daarom neem ik de koko dairy free van de jumbo,daar zit maar 20% kokosmelk in en de rest bindmiddel ed.,vind ik dan ook niet zo erg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *