Roomboter en margarine, hoe zit het nu?

Roomboter en margarine, hoe zit het nu?

Over roomboter en margarine hoor je veel verschillende verhalen. De één vindt roomboter beter smaken en het zou ook gezonder zijn omdat het puur natuur is. Margarine wordt geproduceerd in de fabriek maar bevat daarentegen veel minder verzadigde vetten en zou daarom aan te raden zijn. In artikel geven we meer duidelijkheid over welke gezonder is.

 

Wat is roomboter en hoe wordt het gemaakt?

Roomboter wordt gemaakt van de room van melk. Room is het vette gedeelte van melk en wordt van de melk afgehaald voor de productie van roomboter. De room wordt gerust en daarna gekarnd. Karnen is het in beweging brengen van de room om de vetmembranen te breken. Hierdoor klonteren de vetdeeltjes samen en kan dit gescheiden worden van de karnemelk. Na het karnen heb je roomboter waar soms nog wat zout aan wordt toegevoegd.

 

Wat is margarine en hoe wordt het gemaakt?

Margarine is 150 jaar geleden bedacht als goedkoop en minder bederfelijk alternatief voor roomboter. Dit werd vervolgens op grote schaal geproduceerd door het bedrijf dat we nu kennen als Unilever.

Margarine bestaat uit verschillenden plantaardige oliën die worden samengevoegd met onder andere smaakstoffen en een bindingscomponent. Voor de productie van margarine worden onder andere palmvet, lijnzaad-, zonnebloem-, kokos- en raapzaadolie gebruikt. De verhoudingen tussen de verschillenden oliën kunnen verschillen en dit is ook de reden dat niet alle margarines hetzelfde zijn.

 

Is roomboter of margarine gezonder?

Roomboter bevat vitamine A, D, E en K terwijl aan margarine vitamine A en D wordt toegevoegd. De hoeveelheid vitamine A is ongeveer hetzelfde voor roomboter en margarine maar in margarine zit meer vitamine D. Deze vitamines zijn goed voor je, vitamine A heb je bijvoorbeeld nodig voor je huid, groei en weerstand. Vitamine D is goed voor je botten, tanden en immuunsysteem en vitamine E werkt als antioxidant en beschermt je cellen, celwand, bloed en weefsel.

Hoewel er vitamines in roomboter en margarine zitten bestaat ze beide toch grotendeels uit vetten. Roomboter bevat in vergelijking met margarine veel meer verzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn slecht voor je gezondheid omdat deze je cholesterol verhogen. Een hoog cholesterol vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

Verzadigde vetten zijn hard bij kamertemperatuur en kan je vinden in dierlijke producten en kokosnoten. Onverzadigde vetten zijn vloeibaar bij kamertemperatuur en worden gemaakt door planten en vissen. Onverzadigde vetten zijn veel beter voor je cholesterol dan verzadigde vetten. Je zou dus kunnen stellen dat hoe vaster de olie des te slechter deze is voor je gezondheid. Daarom kan je voor je cholesterol beter margarine nemen dan roomboter.

Ondanks dat margarine gezonder is dan roomboter hoeft dat niet te betekenen dat het gezond is. Margarine bevat namelijk ook nog vrij veel verzadigde vetten. In de onderstaande tabel kan je zien hoeveel gram verzadigde vetten er zit in boter, margarines en andere oliën.

Tabel margarine vet

Geadviseerd wordt dat een vrouw niet meer dan 22 gram verzadigd vet binnenkrijgt per dag en een man niet meer dan 28 gram. Het is dus niet aan te raden om heel erg veel margarine te eten omdat je dan ook te veel verzadigde vetten binnenkrijgt. Zeker omdat r je verzadigde vetten ook via andere producten binnenkrijgt.

De gedachte dat plantaardige vetten altijd beter zijn klopt ook niet. Zoals je in de tabel ziet zijn palmvet en kokosolie plantaardige vetten maar bevatten deze wel heel veel verzadigde vetten. Opvallend genoeg is wel dat palmvet en kokosolie soms in kleine mate worden gebruikt in de productie van margarine terwijl deze veel verzadigde vetten bevatten. Dit wordt gedaan om margarine beter te laten smaken.

 

Cholesterolverlagende margarine

Er zijn ook cholesterol verlagende margarines op de markt. Tijdens het productieproces worden plantensterolen toegevoegd aan het product. Plantensterolen hebben een cholesterolverlagende werking en zouden daarom goed zijn voor je cholesterolgehalte. Er is echter nog wel discussie over de lange termijneffecten van plantensterolen en het gebruik van cholesterolverlagende middelen als je cholesterol niet te hoog is.

 

Wat is halvarine?

Naast margarine staat halvarine ook in het schap van de supermarkt. Halvarine is ook margarine maar dan met de helft van de hoeveelheid vet. Dat is ook de oorsprong van de naam, “half” en “margarine”. Een deel van het vet wordt vervangen door water.

 

Conclusie:

Van zowel roomboter als margarine zou je niet te veel moeten eten omdat ze allebei veel vetten bevatten. Roomboter bestaat voor ongeveer de helft uit verzadigde vetten en margarine ook nog uit 20% verzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn slecht voor je cholesterolgehalte en daardoor heb je meer kans op hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten zijn bij kamertemperatuur vast en daarom zou je kunnen stellen dat hoe vaster de olie des te slechter deze is voor je gezondheid

In zowel roomboter als margarine zitten verschillende vitamines die je nodig hebt. Wanneer je geen roomboter of margarine eet moet je er op letten dat je wel genoeg van deze vitamines (voornamelijk A en D) binnenkrijgt.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *