Superfoods – zijn ze nou wel, of niet super?

Superfoods – zijn ze nou wel, of niet super?

Inmiddels heeft bijna iedereen wel eens gehoord van de term superfoods. Maar, zijn ze nou echt zo super als ons wordt voorgespiegeld? Of valt het eigenlijk wel mee?

Met superfoods worden voedingsmiddelen bedoeld die extra veel goede voedingstoffen zouden bevatten. Onder andere gojibessen, tarwegras, hennepzaad, chiazaad, chlorella en kokosvet worden verkocht als superfoods. Ze zijn ook best prijzig. Voor 250 gram biologische gojibessen betaal je € 9,95(!) in de supermarkt. Opvallend is het trouwens ook dat je tegenwoordig overal superfoods tegenkomt. Ik heb ze al gezien bij de Hema, de Kruidvat en zelfs bij de kassa van de Lidl. Een ware hype dus.

Wat betekent de term ‘superfoods’?

In het woordenboek staat het volgende:

niet-alledaags voedingsmiddel dat zoveel goede voedingsstoffen bevat dat het een heilzaam effect zou hebben op de gezondheid; heilzaam voedingsmiddel

Maar eigenlijk betekent het helemaal niks, het is niet een geregistreerde term. Iedereen mag deze dus gebruiken. Mede door veel media aandacht heeft de term superfood veel belangstelling gekregen. Hoe zijn ze zo populair geraakt dan? Uit onderzoek is wel gebleken dat bestanddelen van superfoods bij zouden kunnen dragen aan een betere gezondheid. In de media is dit zo opgepakt dat het lijkt alsof superfoods een soort wondermiddel zijn om de gezondheid te bevorderen.

Een grote kanttekening hierbij is echter dat deze bestanddelen los in een laboratorium zijn onderzocht. Vaak gaat het hierbij om zulke grote hoeveelheden die je zelf niet zo zou consumeren. Of de hoeveelheden superfoods die je in je dagelijkse voedingspatroon consumeert ook zo gezond zijn, is dus eigenlijk maar de vraag. Deze onderzoeken zijn namelijk niet in studies met mensen uitgevoerd. En belangrijker is, de voedingsstoffen waar we het hier over hebben zijn onder andere antioxidanten, vitamines en eiwitten. Die zitten toch ook in ‘gewone’ voedingsmiddelen zou je denken? Jazeker.

Alternatieven

Goji bessen bijvoorbeeld, die zouden heel rijk zijn in vitamine C. Maar wist je dat vitamine C ook gewoon in boerenkool zit? 100 gram boerenkool bevat maar liefst 100 mg vitamine C, dit is zelfs meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Maar, rauwe boerenkool dat eet je toch niet? Probeer het eens door een smoothie te doen, je proeft er niks van. Dus eigenlijk zou er op boerenkool net zo goed ook een labeltje met ‘raw superfood’ geplakt kunnen worden.

Een ander voorbeeld. Chiazaad zou rijk zijn aan omega-3 vetzuren. Dit zijn onverzadigde vetzuren die onder andere beschermen tegen hart- en vaatziekten. Een goed alternatief voor chiazaad zijn avocado’s. Deze bevatten naast andere vitamines ook veel onverzadigde vetzuren. Hartstikke gezond dus, en een stuk makkelijker te verwerken in bijvoorbeeld een salade of als tussendoortje. Wist je trouwens dat je chiazaad eigenlijk al heel lang verkocht wordt? Je kan het bestellen in de vogelartikelen webshop. Chiazaad is dus gewoon vogelvoer dat het labeltje superfood opgeplakt heeft gekregen.

Kokosvet omstreden

Sommige superfoods zijn naar mijn mening ook omstreden. Zo zou kokosvet veel gezonder zijn dan bijvoorbeeld olijfolie. Maar het is een vast vet (bij kamertemperatuur is het niet vloeibaar). Vaste vetten hebben deze structuur omdat ze veel verzadigde vetten bevatten, ten opzichte van vloeibare vetten (zoals olijfolie). Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Het is daarom niet aan te raden om dagelijks te koken met kokosvet. Als je af en toe iets bakt met kokosvet in plaats van bijvoorbeeld roomboter, is het geen probleem. Maar verder is het beter om te koken met zonnebloem- of olijfolie, omdat hier onverzadigde vetten inzitten. Deze zijn beter voor je gezondheid.

Advies

Superfoods zijn een goed uitgewerkt marketing concept. Het zijn relatief onbekende en exotische voedingsmiddelen die een stuk interessanter klinken dat de saaie groentes die we ons hele leven al kennen. Toegegeven het zou toch ideaal zijn als je al je voedingsstoffen uit één product zou kunnen halen, zoals wordt beweerd in reclame over superfoods. Maar helaas, een handje gojibessen door je yoghurt betekent niet dat je de rest van de dag geen fruit meer hoeft te eten.

Het consumeren van superfoods is natuurlijk niet slecht. Maar of je er ineens heel gezond van wordt, dat denk ik niet. Zoals eigenlijk met alle voedingsmiddelen, eet er gewoon niet té veel van. Het is belangrijk dat je een gevarieerd eetpatroon behoudt. Eet dus zo veel mogelijk verschillende dingen, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Dit geldt overigens ook voor andere soorten groente en fruit. Uit een eenzijdig eetpatroon haal je gewoon niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt.

Ik zou zeggen, bewijs je portemonnee een dienst en ga lekker shoppen bij de ouderwetse groenteboer. Met ‘gewone’ groente en fruit kun je eindeloos variëren in gezonde smoothies, salades, soepen en gerechten. Daar heb je potjes met superfoods niet voor nodig.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *