Verkiezingsprogramma’s door de ogen van de Eet- en beweegcoach: 50Plus

Verkiezingsprogramma’s door de ogen van de Eet- en beweegcoach: 50Plus

50Plus is een partij die in het bijzonder opkomt voor de belangen van mensen vanaf 50 jaar oud. Momenteel bezitten ze 1 zetel in de Tweede Kamer maar in de peilingen staan ze op 6-10 zetels. Wij hebben naar de standpunten van de partij van lijsttrekker Henk Krol gekeken en punten over gezonde levensstijl, voeding, sport en bewegen eruit gehaald. Het lijkt ons namelijk logisch dat dit ook belangrijke punten zijn voor mensen vanaf 50 jaar oud. Daarom bespreken we ook het verkiezingsprogramma van 50Plus in onze reeks Verkiezingsprogramma’s door de ogen van de Eet- en Beweegcoach.

 

Eet- en beweegcoach point of view

50Plus komt speciaal op voor de belangen van mensen vanaf 50 jaar oud. Dit komt duidelijk terug in de standpunten die zij hebben opgesteld. Toch stelt 50Plus dat zij in hun verkiezingsprogramma aandacht schenkt aan alle facetten van de samenvatting. De vorm van het verkiezingsprogramma van 50Plus is verschillend van andere politieke partijen (VVD, D66, CDA, PvdA) die wij al eerder hebben besproken. 50Plus heeft ervoor gekozen om 50 thema’s te kiezen en hierbij kort en bondig een aantal standpunten te geven. Wij hebben de standpunten zorgvuldig doorgenomen en gekeken naar de standpunten over gezonde levensstijl, voeding, sport en bewegen.
Wil je alle standpunten van 50Plus doorlezen? Dat kan en deze kun je hier vinden.

 

Voedsel en gezonde levensstijl

In de standpunten van 50Plus vinden wij de volgende passages over voedsel en een gezonde levensstijl:
• Overheid moet een duidelijk, actief en integraal ontmoedigingsbeleid voeren t.a.v. alcohol, roken en drugs

• Stimuleren van gezonde voeding en gezonde leefstijl, mede door maatregelen voedingsindustrie.

• Voedselveiligheid en het tegengaan van verspilling is een speerpunt.

• [Over Preventie, sport en bewegen] Er komt extra aandacht voor preventie bij ouderen.

De onderstaande punten geven weer wat 50Plus vindt van dierenwelzijn, land- en tuinbouw en de visserij. Deze onderwerpen nemen wij mee in dit artikel omdat ze te maken hebben met de productie van een ons voedsel.
• Voor versterking van de positie van de agrarische sector.

• Er komt extra stimulans voor landbouwtechnologie, duurzame methoden, innovaties en landbouwonderwijs.

• Gebruik van kunstmest en gif in de landbouw en antibiotica in de veehouderij moet sterk verminderd worden.

• De visstand moet op peil blijven; noodzakelijke maatregelen worden genomen, zoals het stimuleren van vismigratieprojecten.

• Beperking van grootschalige intensieve veehouderij; 50PLUS wil geen megastallen.

 

Sport en bewegen

Sport en bewegen is belangrijk voor je gezondheid. Daarover hebben ze de volgende punten staan in hun verkiezingsprogramma:
• Er komt een programma om ouderen meer en langer te laten bewegen.

• Zowel in het basis- als in het voortgezet onderwijs voor alle leerlingen minimaal vijf uren per week sport, zwemmen en gymnastiek.

 

De Eet- en Beweegcoach over het verkiezingsprogramma van 50Plus

De kwaliteit en kwantiteit van de standpunten van 50Plus over gezonde levensstijl, voeding, sport en bewegen vinden wij tegenvallen. Wij missen vaak de diepgang en praktische actiepunten in het verkiezingsprogramma. Daarnaast ontbreken er belangrijke thema’s zoals maatregelen om suiker- en vetgebruik terug te dringen, topsport en het organiseren van grote sportevenementen.
Er worden zeker standpunten genoemd waar wij ons in kunnen vinden. Wij zouden alleen ook willen zien hoe 50Plus dit wil gaan bewerkstelligen. Een standpunt van 50Plus is bijvoorbeeld: Stimuleren van gezonde voeding en gezonde leefstijl, mede door maatregelen voedingsindustrie. Wij zouden dit punt graag verder uitgewerkt willen zien en willen weten welke specifieke maatregelen ze in willen voeren om dit te bewerkstelligen. Hierdoor krijgen wij een beter beeld wat 50Plus precies wil. Over het algemeen vinden wij dat het vaak algemene punten zijn waar iedereen zich logischerwijs in kan vinden. We hadden graag een uitgebreider verkiezingsprogramma gezien met meer verdieping en praktische maatregelen die 50Plus wil gaan invoeren op het gebied van voeding en beweging. Dit zijn namelijk ook belangrijke punten voor mensen vanaf 50 jaar oud, de doelgroep waar ze voornamelijk voor opkomen. Natuurlijk snappen wij dat 50Plus een relatief kleine en nieuwe partij is maar een verkiezingsprogramma moet natuurlijk solide onderbouwd, goed in orde en volledig zijn.
Wij vinden het wel een zeer positief punt dat 50Plus kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs minimaal 5 uur per week wil laten bewegen. Dit kan door middel van sport, zwemmen of gymnastiek. Dit is goed voor de gezondheid van de kinderen en jong geleerd is oud gedaan. Daarnaast heeft beweging ook een positief effect op andere schooltaken. Andere partijen kunnen zeker een voorbeeld nemen aan dit standpunt. Vaak wordt het belang van beweging in het basis- en voortgezet onderwijs niet voldoende meegenomen in de verkiezingsprogramma’s. Dit vinden wij een gemis in veel verkiezingsprogramma’s.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *