Voedselallergie of intolerantie?

Voedselallergie of intolerantie?

Een voedselallergie of intolerantie, daar hoor je regelmatig iets over, het lijkt ook alsof steeds meer mensen hier last van hebben. Zo staat er op veel producten vermeld of er bijvoorbeeld melk of gluten in zitten en hebben restaurants speciale kaarten voor mensen met een allergie. Wat veel mensen niet weten is dat er een verschil is tussen voedingsallergieën en intoleranties. Vandaag leggen we het verschil uit tussen een voedselallergie en een intolerantie.

 

Verschil tussen een allergie en intolerantie

Als eerste is het goed om te weten wat het verschil is tussen een allergie en een intolerantie. Bij een voedselallergie wordt na het eten van een bepaald voedingsmiddel een reactie van het immuunsysteem uitgelokt. Zo’n reactie van het afweersysteem vindt plaats nadat eiwitten of andere moleculen in het bloed worden opgenomen en het lichaam deze ziet als ‘lichaamsvreemd’, als een allergeen. Normaal gesproken ziet het lichaam vooral bacteriën en virussen als lichaamsvreemd, maar in het geval van een allergie reageert het lichaam dus op eigenlijk onschuldige stoffen. Door deze reactie ontstaan er typische symptomen die bij een allergie horen.

Voedselallergie

Veel voorkomende allergieën zijn onder andere glutenallergie, notenallergie, koemelkallergie, soja-allergie en allergie voor schaal- en schelpdieren. Symptomen van een voedselallergie zijn onder andere jeuk, eczeem, piepende ademhaling, kortademigheid, prikkelend gevoel in de mond, buikpijn, overgeven en diarree. Symptomen kunnen meteen na het eten ontstaan, maar soms pas na 24 uur. Daarom is het soms lastig om een voedselallergie vast te stellen.

Anafylactische shock

Een hele ernstige reactie is een anafylactische shock. Hierbij reageert het hele lichaam op allergenen. Als een anafylactische shock niet tijdig wordt behandeld dan kan het zelfs fataal zijn. Zo’n shock kan tegen gegaan worden door het toedienen van epinephrine, deze stof gaat de allergische reactie tegen. Mensen met bijvoorbeeld een hele ernstige pinda allergie zullen dit medicijn vaak bij zich dragen zodat het in geval van nood snel toegediend kan worden.

Voedsel intolerantie

Een voedsel intolerantie is een niet-allergische voedselovergevoeligheid. Bij een intolerantie reageert het lichaam niet omdat het bepaalde voedingsstoffen als lichaamsvreemd ziet, maar kan het lichaam deze niet verteren. Door een intolerantie kunnen na het eten van bijvoorbeeld melkproducten, pinda’s of soja klachten als buikpijn, diarree, verstopping en misselijkheid optreden. Een bekend voorbeeld is lactose-intolerantie, hierbij kan het lichaam bepaalde melk suikers niet verteren. In een ander artikel zullen we verder ingaan op allergieën en intoleranties voor melk.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 1-3% van de Nederlandse bevolking heeft een voedselovergevoeligheid. Exacte cijfers zijn moeilijk te bepalen, omdat er niet altijd een diagnose wordt gesteld. En omdat het soms lastig is om het verschil tussen een allergie en een intolerantie te zien. Daarom wordt er ook wel gesproken over voedselovergevoeligheid, dat zijn alle allergieën en intoleranties samen. Onder kinderen komen overgevoeligheden vaker voor, ongeveer 4-6% van de kinderen in Nederland heeft een voedselovergevoeligheid. Waarom dit hoger is bij kinderen, komt omdat je in veel gevallen over een allergie heen groeit.

Het verschil

Ondanks dat allergieën en intoleranties samen worden gezien als en genoemd als voedselovergevoeligheid, zit er toch een groot verschil tussen. Bij een allergie ziet het lichaam voedingsstoffen als lichaamsvreemd en zal er een reactie van het immuunsysteem worden uitgelokt. Mensen met een allergie kunnen producten waar zij allergisch voor zijn dus het beste vermijden, zeker bij een ernstige allergie is dit belangrijk. Bij een intolerantie gebeur er iets anders, het lichaam reageert op voedingsstoffen omdat deze niet (goed) verteerd kunnen worden. Bij een intolerantie is het, ondanks de vervelende klachten, niet gevaarlijk zoals bij allergie als je deze voedingsstoffen consumeert.

Bron:
http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/allergie/omvang/Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *